Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018

Η πιο σοφή απόφαση


Η πιο σοφή απόφαση στη ζωή μου ήταν το ότι δεν έκανα παιδιά. Βέβαια, εδώ που τα λέμε, δεν ήταν ακριβώς αυτό που ορίζουμε ως "απόφαση". Δεν ήταν αποτέλεσμα συνειδητών συλλογισμών τότε. Ίσως -και είναι το πιθανότερο- να ήταν ασυνείδητη απόφαση για πολλούς και διάφορους λόγους, κυρίως ασυνείδητους τότε μα απόλυτα συνειδητούς αργότερα, αλλά το θέμα είναι πως τις τέσσερις φορές που πέρασα πολύ κοντά στην πραγμάτωση, δεν έγινε.

Την πρώτη φορά γιατί το αρνήθηκα συνειδητά. Ήμουν πολύ νέος και η ζωή μόλις άρχιζε. Η ορμή μου ξεχείλιζε και αναζητούσε δρόμους να τρέξει. Δεν υπήρχε περίπτωση να με σταματήσει κανένας. Ένα παιδί ήταν ανάσχεση σε μια τέτοια φάση. Και κυρίως για έναν άνθρωπο που δεν ήξερε ακόμη τίποτα για τον εαυτό του, τον κόσμο, τη ζωή. Έναν άνθρωπο που ήταν ο ίδιος πολύ παιδί ακόμη.

Τη δεύτερη άφησα τη ζωή να αποφασίσει μέσα σε μια στιγμή. Η ζωή αποφάσισε "όχι" κι εγώ δεν της το αρνήθηκα. Δεν πήγα ποτέ εκεί όπου με περίμεναν και όπου, αν πήγαινα, δεν θα υπήρχε γυρισμός χωρίς ένα παιδί.

Η τρίτη φορά ήταν και η μοναδική στη ζωή μου που -έστω για κάποια λεπτά της ώρας ή για κάποιες ώρες ή μέρες- ένιωσα πώς είναι να θέλεις να αποκτήσεις παιδί με κάποιον άλλον άνθρωπο. Ήταν πολύ έντονο. Θόλωνε το κεφάλι και μούδιαζαν οι αισθήσεις. Ήλθε όμως πολύ γρήγορα ο νους και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Είδε πάλι καθαρά ποιος ήμουν εγώ, ποιος ήταν ο άλλος και αν μπορούσε να υπάρξει γόνιμη συνέχεια σε μια τέτοια εξέλιξη. Καθαρά και ανεπηρέαστα από το μέγα πάθος που μας κατάκαιγε. Και είδα πως δεν θα έβγαζε πουθενά. Δεν θα είχε αρμονία. Θα τιναζόταν στον αέρα.

Η τελευταία φορά ήταν η φορά που είχε και αρμονία και απ' όλα τα καλά του κόσμου. Απλώς εγώ πλέον είχα αποκλίνει πάρα πολύ από τον δρόμο της τεκνοποίησης και είχα χαθεί στο μέσα μου. Αναζητούσα πια να πάρω ξανά εκείνο το παλιό παιδί απ' το χέρι και να το μεγαλώσω. Να το γνωρίσω, να το αγαπήσω και να ζήσω πια χωρίς αυτό. Όπως και έγινε δηλαδή.  Εξάλλου, είχα αρχίσει να διακρίνω το Χάος πίσω από τα πάντα, ορατά και αόρατα, και ήταν πλέον αδύνατον να γυρίσω πίσω. Η ανθρωπότητα δεν έχει μέλλον ούτε προοπτική. Κλείνει πλέον τον κύκλο της. Η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι η πρώτη πραγματική απειλή, η οποία πλέον δεν επιδέχεται αναστροφή.

Δεν μου έλειψε ούτε μια στιγμή. Δεν θα είχα τι να του πω αν το κοιτούσα στα μάτια και έπρεπε να του απαντήσω στα σκληρά και αμείλικτα ερωτήματα που θέτει η ύπαρξη. Και κάτι τέτοιο δεν θα το άντεχα.

ΥΓ. Βέβαια, ο κόσμος είναι πάντα ανόητος και τρέχει να δώσει τις δικές του, βολικές εξηγήσεις. Φυσικά κάνοντας τις προσωπικές τους προβολές, θεωρούν πως μόνο η πικρία της ελλειψης απογόνων οδηγεί κάποιον άνθρωπο στην υπεράσπιση ανάλογων θέσεων. Μέχρι εκεί κατόρθωσαν να φτάσουν. Να αναπαραχθούν όπως τα ζώα. Δεν κατόρθωσαν να δούνε το μεγάλο κάδρο. Δεν με πειράζει. Το καταλαβαίνω. Έχουν δει και έχουν ακούσει και -κυρίως- έχουν καταλάβει τόσα πράγματα πια τα μάτια μου...


2 σχόλια:

Lila Lilak είπε...

Έντιμος λόγος.. Τα φιλιά και την αγάπη μου.

Giorgos Velentzas είπε...

Απλώς προσπαθώ να καταλάβω ποιος υπήρξα.