Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2018

Ανθρώπινες σαχλαμάρεςΣτην Βραζιλία κλαίνε την καταστροφή του εθνικού μουσείου και αρχείου τους από φωτιά. Είναι συντετριμμένοι και απαρηγόρητοι γιατί θεωρούν πως έχασαν την κληρονομιά τους. Είδα ανθρώπους να θρηνούν για τις απώλειες. Ήθελα να 'ξερα τι κουβαλάνε μέσα στα κεφάλια τους αυτοί οι άνθρωποι, οι άνθρωποι γενικά, και νομίζουν πως κάποιοι είναι και πως τα χνάρια τους κάτι αφήνουν πάνω στην άμμο που περπατάνε. Δεν έχουν καταλάβει τίποτα...

Από την άλλη, αυτή η σαχλαμάρα, η Φώφη Γεννηματά, που νομίζει πως είναι η περιούσια κληρονόμος ενός κινήματος που έριξε τον τόπο στα βράχια και σακάτεψε τα πάντα. Αρχές, αξίες, τρόπο να ζεις ο άνθρωπος ευπρεπώς και αξιοπρεπώς. Βλέπεις, τρεις του Σεπτέμβρη σήμερα. Μα αυτοί δεν έχουν καταλάβει τίποτα. Οι "απέθαντοι", όπως έλεγε η αγαπημένη μου Βίκυ...

Η σαχλαμάρα κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα πια και έχει αντικαταστήσει τα πάντα. Αν οι άνθρωποι δεν καταλάβουν γρήγορα πως πρέπει να ξεκόψουν από καθετί που τους συνδέει με το παρελθόν τους και με όσα ήξεραν μέχρι τώρα περί ζωής, ύπαρξης, αρχής και τέλους και -κυρίως- με ό,τι τους τραβά από το πόδι προς όλα αυτά, σε μια-δυο γενιές θα έχουν τελειώσει όλα. Είναι πολύ απλό. Η οικολογική καταστροφή είναι οριακά αναστρέψιμη πια. Και καλύτερα δηλαδή αφού ο άνθρωπος δεν κατάφερε τίποτα στη διάρκεια της πορείας του πάνω στη γη.

Μπορεί να προλάβω να δω τις πρώτες μεγάλες καταρρεύσεις.

2 σχόλια:

Lila Lilak είπε...

Υλική καταστροφή.. οικολογική καταστροφή.. ηθική καταστροφή, των αξιών.. Και η τελευταία ίσως είναι μη αναστρέψιμη πια..

Giorgos Velentzas είπε...

Αδελφούλα, ναι. Και ίσως ο Αρμαγεδδών είναι πολύ κοντά πια, δεδομένου ότι για πρώτη φορά στην μυριόχρονη πορεία του το ανθρώπινο γένος κινδυνεύει πραγματικά και όχι θεωρητικά ή "λογοτεχνικά". Από την καταστροφή του πλανήτη. Ίσως προλάβουμε να καταστραφούμε μαζί του -αν ζήσουμε.