Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018

Απόσπασμα άρθρου του Δημήτρη Παπανικολόπουλου

 
Το αρχικό τμήμα άρθρου-σκέψεων του Δημήτρη Παπανικολόπουλου, όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Commonality.gr στις 24 Αυγούστου 2018.

Για κάθε άνθρωπο που ζει και βιώνει το σήμερα. Που πιστεύει ή δεν πιστεύει. Σε οτιδήποτε ή σε τίποτα. Που κάποτε έζησε και συνεχίζει να ζει ή να θέλει να ζει. 

Οι άνθρωποι είναι "φτιαγμένοι από την ύλη των ονείρων", όπως έγραφε ο Σαίξπηρ. Τα όνειρα μας κινητοποιούν, τα όνειρα αυξάνουν την παραγωγικότητά μας σε ό,τι κάνουμε. Χρειαζόμαστε θετικό κίνητρο για να κάνουμε κάτι περισσότερο από το να επιβιώνουμε, γι αυτό καμία αλλαγή δεν θα έρθει χωρίς έναν καλό ή πολλούς καλούς λόγους που θα μας πάρουν απ’ το χέρι. Τα συναισθήματά μας είναι συχνά πιο δυνατά από τα συμφέροντά μας. Καμιά φορά και από τη λογική μας. "Για ένα όνειρο ζούμε, για τη ρουτίνα ζούμε;". Η βαρεμάρα και η αποξένωση της καθημερινής ζωής μας κατατρέχει, όπως και τα μεγάλα ταυτοτικά ερωτήματα: τι σημαίνει να είσαι Έλληνας και Ελληνίδα σήμερα; Ευρωπαίος; προοδευτική; τι μας συνέχει όλους εμάς; που πάμε; Η κοινωνία μας προχωρά χωρίς ιστορικό προσανατολισμό και αυτό προσδιορίζει το μέγεθος (ή το βάθος) του πολιτικού προβλήματος με το οποίο πρέπει να αναμετρηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η "Μεγάλη Ιδέα" μας έδειχνε το δρόμο μέχρι το 1922, ο πολιτικός και οικονομικός "εκδημοκρατισμός" μέχρι τη δεκαετία του ’80, ο νεοφιλελεύθερος "εκσυγχρονισμός" μέχρι το 2010. Η οικονομική κρίση, η νεοφιλελεύθερη διαχείρισή της και η επιτροπεία τσάκισαν και τα τρία μεγάλα όνειρα του ελληνικού λαού. Τώρα που δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω στο 2009, όπου το φαντασιακό μας κυριαρχούνταν από την ατομική καταξίωση και πλουτισμό, τώρα που αυτές οι ατομικές και συλλογικές προσδοκίες δεν μπορούν να μεταφράζονται σε αύξηση του ιδιωτικού και δημοσίου δανεισμού, τώρα που δεν μπορούμε να κρυφτούμε από το μείζον πρόβλημα της εποχής μας (και κάθε άλλης εποχής πλέον), που δεν είναι άλλο από την κλιματική αλλαγή, τώρα είναι η ώρα να σκεφτούμε τη ζωή μας ΣΟΒΑΡΑ.

Ολόκληρο το άρθρο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 
https://commonality.gr/o-syriza-mprosta-ston-istoriko-prosanatolismo-toy-ellinikoy-laoy/ 

1 σχόλιο:

Lila Lilak είπε...

Καλά αδερφούλη, είναι σωστό να γράφεις τόσο όμορφα και βαθιά πράγματα.. και δίπλα να έχεις να παρακολουθείς το Λιλάκι που φτιάχνει φανουρόπιτες;;; Φιλάκι.