Κυριακή, 29 Ιουλίου 2018

Μάνος Χατζιδάκις - Η Εποχή της Μελισσάνθης


Έργο 37, σε ποίηση του ίδιου του συνθέτη.

Πληροφορίες περί του έργου:

Ο Μάνος Χατζιδάκις αφιέρωσε την Εποχή της Μελισσάνθης στη μνήμη της μητέρας του. Πρόκειται για μια καντάτα για ώριμη γυναικεία φωνή, δυο νεανικές ανδρικές, μεικτή και παιδική χορωδία, ορχήστρα δωματίου και στρατιωτική μπάντα, με βασικό όργανο το μπουζούκι.

Η Μελισσάνθη είναι ένα βαθιά πολιτικό έργο με υψηλή ποιητική διάσταση. Αναφέρεται σε πραγματικά περιστατικά που έζησε ο συνθέτης κατά την περίοδο της απελευθέρωσης. Κεντρική ιδέα αποτελεί η μορφή της Μελισσάνθης, αφηρημένη αναφορά στη γυναίκα του πολέμου αλλά και πρωσοποποίηση της ελπίδας, των μεγάλων ιδανικών, της ελευθερίας. Η Μελισσάνθη, χαμένη και ξεχασμένη οριστικά, τελικά πεθαίνει ή δολοφονείται στη μεταπολεμική Ελλάδα. Ο συνθέτης, με το εισαγωγικό σημείωμα δίνει ένα σαφές πλαίσιο ανάγνωσης του έργου, που, παρότι αυτοβιογραφικό, έχει βαθιά πολιτικό χαρακτήρα. Στον επίλογο του σημειώματος, ο Μάνος Χατζιδάκις αναφέρει: "Η εποχή της Μελισσάνθης τέλειωσε. Σήμερα ζω για πάντα τον χαμό της. Κι ο κόσμος μας δεν πάει να γίνει καλύτερος. Με όλα όμως αυτά, δε θέλω να δώσω ιστορικές διαστάσεις στην Μελισσάνθη και στην εποχή της. Επιθυμώ να καταγράψω μόνο, την προσωπική μου περιπέτεια και συμμετοχή στην πρόσφατη ιστορία του κόσμου, έτσι καθώς την έζησα μέσ' από το σπίτι μου και μέσα από την πόλη που εξακολουθώ να ζω".

Το θέμα της Μελισσάνθης άρχισε να απασχολεί τον συνθέτη από το 1945. Ωστόσο, η πρώτη εικόνα του έργου σχηματίζεται το 1965, όταν ο Μάνος Χατζιδάκις γράφει το ποίημα "Η εποχή της Μελισσάνθης", που περιλαμβάνεται στην ποιητική συλλογή Μυθολογία. Τα κεντρικά μέρη του ποιήματος αυτού θα αποτελέσουν τον πυρήνα του μουσικού έργου, το οποίο ο συνθέτης ξεκίνησε να συνθέτει το 1970 στην Αμερική. Η Εποχή της Μελισσάνθης απασχόλησε τον συνθέτη επί μία δεκαετία - περισσότερο από κάθε άλλο έργο του, μετά την Αμοργό. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1980 στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά και κυκλοφόρησε το ίδιο έτος σε διπλό άλμπουμ από τη δισκογραφική εταιρεία ΝΟΤΟΣ της Lyra.

ΤΟ ΕΡΓΟ
ΠΛΕΥΡΕΣ Α-Β

 

                                                ΠΛΕΥΡΕΣ Γ-Δ 

 Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από την πραγματικά μαγική παρουσίαση του έργου στην κεντρική αίθουσα της Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 4 Νοεμβρίου 2017. Οι συντελεστές εκείνης της παρουσίασης αναφέρονται στις δύο σελίδες του σχετικού ενημερωτικού φυλλαδίου που παρατίθενται στο τέλος.


                   

Δεν υπάρχουν σχόλια: