Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017

Κάδος απορριμμάτων

Υπάρχουν κάτι σούργελα που θέλουν να αποκαλούνται και "πνευματικοί άνθρωποι", ή, ακόμα χειρότερα, τους θεωρεί "πνευματικούς ανθρώπους" ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. Έχει χαθεί κάθε μέτρο σύγκρισης, κάθε σημείο αναφοράς, κάθε αξία.

Η νεάζουσα υπερ-μεσήλιξ Σώτη Τριανταφύλλου, η οποία δεν δύναται πλέον να συγκρατήσει τα ρατσιστικά και φασιστικά ένστικτά της, γίνεται πρωτοσέλιδο γιατί έχει ανάγκη να ακούγεται και ίσως για να γίνει πιο ευπώλητη. Ίσως ακόμη επειδή δεν έπεσε σε καλό ψυχίατρο-ψυχαναλυτή που θα την έστελνε αυτομάτως για εγκλεισμό. Άτομο με τεράστια ψυχικά και συναισθηματικά απωθημένα -φαίνεται ξεκάθαρα από την εκφορά του λόγου της, τα θέματά της καθώς και την συνολική στάση και τις θέσεις που κατά καιρούς υιοθετεί σε μείζονα θέματα. Μας έχει πρήξει με τις αμερικανιές της τόσο στα γραπτά της όσο και στη ζωή της. Απορώ, γιατί δεν έμεινε εκεί αφού η Αμερική είναι τόσο όμορφη και ασύγκριτη; Ποιος ξέρει τι να έχει υποστεί ως παιδί για να εμφανίζει όλο αυτό το τεράστιο αγκάθι στον κόσμο... Την υπομένουμε.

Από την άλλη, ο γέρων Νίκος Δήμου, ένας άνθρωπος με μεγάλα απωθημένα αναγνώρισης και παραδοχής. Με μια πολύ σκοτεινή ιστορία και σχέση με τους γονείς του -τον καθένα ξεχωριστά. Πράγματα που διαγράφονται ολοκάθαρα στα πιο προσωπικά βιβλία του. Ανεξιχνίαστη και θολή ψυχή, παρ' όλο το φυσικό ταλέντο στη συγγραφή και στην αφήγηση. Μπορεί ως διαφημιστής να υπήρξε πετυχημένος, το ίδιο και ως αφηγητής, μα, ως άτομο με δημόσιο λόγο, καλύτερα θα έκανε να ασχολείται μόνο με τις γάτες του και να μην γελοιοποιείται περισσότερο. Δεν ξέρω τι παθαίνουν κάποιοι γέροντες (θυμήθηκα τον Μίκη Θεοδωράκη τώρα...) και συνεπαίρνονται από πάθη αλόγιστα θεωρώντας πως είναι οι σωτήρες και οι συμβουλάτορες του κόσμου. Ποιος τους κάλεσε και ποιος τους έχρισε τέτοιους; Τον υπομένουμε.

Άνθρωποι που γεννούν και αναπαράγουν μικρούς και μεγαλύτερους φασισμούς. Δηλαδή, το μόνο που δεν έχει ανάγκη η ανθρωπότητα τέτοιες στιγμές.

Μία είναι η θέση που τους αρμόζει: ο κάδος απορριμμάτων. Η ανθρωπότητα δεν έχει ανάγκη ούτε από σκουπίδια ούτε από βαρίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: