Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017

Karl Valentin

Κείμενο του Karl Valentin, Βαυαρού καλλιτέχνη των αρχών του εικοστού αιώνα, που εργάσθηκε ως κωμικός, γελωτοποιός και κινηματογραφικός παραγωγός. Έδινε επίσης παραστάσεις σε καμπαρέ της εποχής γράφοντας ο ίδιος τα νούμερα και αποτέλεσε μεγάλη επιρροή για τους Bertolt Brecht, Samuel Beckett και άλλους.

https://en.wikipedia.org/wiki/Karl_Valentin

Το συγκεκριμένο σκετς παρουσιάστηκε μαζί με άλλα θεατρικά νούμερα του Karl Valentin, αποτελώντας έτσι μια ενοποιημένη παράσταση που την ονόμαζαν "Καφέ Κεμπάπ", από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Δήμου Μοσχάτου το 1992 με σκηνοθέτη τον Σωτήρη Χατζάκη. Ήταν μια από τις πρώτες σκηνοθετικές του εμφανίσεις και μια έξοχη και απολαυστική παράσταση.

Το κείμενο διαβάζεται ξανά από την αρχή μόλις ολοκληρώνεται η κάθε ανάγνωσή του -στη σκηνή επαναλαμβανόταν πολλές φορές. Οι δυο ηθοποιοί, ντυμένοι πανομοιότυπα, σαν δίδυμοι, με λευκά κοστούμια της εποχής του συγγραφέα και λευκά καπέλα, έμπαιναν περπατώντας αργά από τη μια πλευρά της σκηνής συζητώντας, πέρναγαν κάποιο χρόνο στο κέντρο της συνεχίζοντας τον διάλογο και, σιγά-σιγά, περνούσαν προς την άλλη πλευρά της σκηνής, και τελικά έβγαιναν χωρίς να σταματήσουν την ατέρμονη κουβέντα. Σε κάθε ξεκίνημα του κειμένου, οι ρόλοι Α και Β αντιστρέφονταν δημιουργώντας έτσι αυτό το καθαρά σουρεαλιστικό αποτέλεσμα.


   

Δεν υπάρχουν σχόλια: