Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016

Μάνος Χατζιδάκις - φωτογραφικό αρχείο

 

Η φωτογραφία, μια μεγάλη του αγάπη.
Και το πονηρό χαμόγελο -γιατί ήταν πειραχτήρι,
με εκείνο το χιούμορ μιας μοναδικής ευφυΐας.
Φωτογραφίες από τη ζωή ενός γιγάντιου και παραδειγματικά ελεύθερου πνεύματος του τόπου στον οποίο γεννηθήκαμε.

Ενός ανθρώπου που φώτισε γενναιόδωρα και χωρίς υστεροβουλίες με τη σκέψη, το λόγο, το έργο και τις πράξεις του αυτή τη γωνιά της γης για σχεδόν πενήντα χρόνια απλώς και μόνο επειδή δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. 

Ενός από τους μεγαλύτερους διαχρονικά δημιουργούς που ανέδειξε αυτός ο τόπος -από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αλλά σίγουρα του μέγιστου μουσικού- ο οποίος έδωσε άλλο περιεχόμενο και άλλες διαστάσεις στα μεγέθη της προσωπικότητας, των αξιών, της τέχνης, της αλήθειας, της κοινωνικής δραστηριότητας και παρέμβασης, της αξιοπρέπειας και της δημιουργίας. Του συνθέτη που δημιούργησε το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, βασίζοντάς το απόλυτα πάνω στο προγενέστερο ρεμπέτικο -το οποίο άλλωστε ήταν εκείνος που παρουσίασε στο ευρύ κοινό αλλά και στήριξε αμέριστα- και εμπλουτίζοντάς το με στοιχεία τόσο από προγενέστερες ελληνικές και ευρωπαϊκές μουσικές όσο και από την σοβαρή -κλασική- μουσική.   

Μιας ύπαρξης που θα αποτελεί παράδειγμα εντιμότητας και ακεραιότητας και της οποίας οι ρηξικέλευθες απόψεις, οι άμεσες, αυτόματες μα και καίριες αντιδράσεις και οι προβλέψεις θα ερευνώνται ολοένα και περισσότερο στο πέρασμα του χρόνου καθώς αναπόφευκτα θα αποτελούν αντικείμενο μελέτης και θα παραμένουν σημείο αναφοράς αφού οι δυσκολίες δεν θα λείψουν ποτέ από τον τόπο αυτό.

Εδώ, σ' αυτές τις φωτογραφίες, επιστρέφω συχνά και χάνομαι ταξιδεύοντας μαζί τους σε χρόνους αλλοτινούς και τόπους γνωστούς και άγνωστους, προσπαθώντας σήμερα, δεκάδες χρόνια από τότε που ο Μάνος Χατζιδάκις διηύθυνε ή μιλούσε ολοζώντανος μπροστά μας, να αποκρυπτογραφήσω και να προσεγγίσω για πολλοστή φορά το πνεύμα του. Να καταλάβω τις ιδιαίτερες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες των εποχών στις οποίες έζησε και να οσμιστώ τις διαδρομές του. Για να καταφέρω να ερμηνεύσω τις απόψεις και τις συμπεριφορές του, τις ανθρώπινες και αδύναμες πλευρές του. Όλες τις εκφάνσεις του. Ορατές και αόρατες. Εγκόσμιες και υπερκόσμιες.

Η αναζήτηση δεν σταματά και η συλλογή συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες φωτογραφίες.

https://photos.google.com/share/AF1QipMgLWWTDCL3jXllm14_0C705xZ32JVLfM6zQPMlSb5vO4DC9LHcwwdjOJh7cj5jFQ?key=bXRyYmVSRENhLVYxTUJlYThqYWswTXVwMzR0SzFn 

Εδώ προτιμώ να μην αναρτήσω κάποια δική του σύνθεση αλλά το εισαγωγικό σημείωμα που έγραψε ο Κώστας Ταχτσής στο δίσκο Ο Σκληρός Απρίλης του '45, όπου ο Μάνος Χατζιδάκις διασκευάζει κάποιες σπουδαίες ρεμπέτικες μελωδίες. Στο κείμενο αυτό ο Κώστας Ταχτσής εξηγεί πολύ αναλυτικά την συμβολή τού Μάνου Χατζιδάκι στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού.
Όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο νομίζω πως δεν υπήρξε ποτέ -τόσο μακρινές και ξένες φαντάζουν πια εκείνες οι εποχές- και ταυτόχρονα πως δεν έφυγε ποτέ. Ότι είναι εδώ και σε λίγο θα διαβάσω ή θα ακούσω την άποψη και την αντίδρασή του στα γεγονότα των καιρών που περνάνε. Αλλόκοτο πράγμα η "ύπαρξη"...

5 σχόλια:

Eva Nedou είπε...


Καλησπέρα, εξαιρετικό το κείμενο καιτο video. Δυστυχώς δεν μπορώ για τεχνικούς λόγους να δω τις φωτογραφίες. Είναι αυτές που βρίσκονται σε προηγούμενη ανάρτηση στη σελίδα σου;
Το φωτογραφικό αυτό υλικό είναι πέραν σχολιασμού. Σπάνιο, εξαιρετικά ωραίο και συγκνητικό.. Αν μου επιτρέπεται μόνο για μία από τις εκατοντάδες φωτογραφίες θα ήθελα να πω κάτι,σε επόμενο σχόλιο αφού πρώτα και εάν μου το επιτρέψεις.
Φυσικά για όλες τις υπόλοιπες δεν ξέρω τίποτα και είμαστε τυχεροί που μπορούμε να τις δούμε.Πολύ τυχεροί.
Απλώς ζητάω αυτό γιατί τυχαίνει να είναι ένας προσωπικός μου φίλος και πολύ αγαπητό μου πρόσωπο.
Ευχαριστώ και πάλι
Εύα

Giorgos Velentzas είπε...

Γεια σου, Εύα.
Διαπιστώνω κι εγώ πως στο Chrome, αν δεν είσαι συνδεδεμένη με τον λογαριασμό σου, μάλλον δεν μπορείς να δεις τις φωτογραφίες από κοντά, μια-μια. Στο Mozilla νομίζω πως μπορείς, ακόμη και χωρίς να κάνεις Είσοδο... Όταν το καταφέρει κανείς, στην επάνω δεξιά γωνία των φωτογραφιών υπάρχει ένα "i". Αν πατηθεί, εμφανίζονται δυο-τρεις πληροφορίες που υπάρχουν για πολλές από τις φωτογραφίες (όχι για όλες). Πιστεύω να καταφέρεις να τις δεις. Πες μου τι έγινε.
Οι φωτογραφίες είναι αρκετά περισσότερες τώρα -τις εμπλουτίζω συνεχώς. Ψάχνω αδιάκοπα.
Ό,τι θέλεις μπορείς να πεις -οι φωτογραφίες δεν μου "ανήκουν"...Αλίμονο... Χαρά μου να μαθαίνω κι εγώ καινούργια πράγματα!
Σ' ευχαριστώ κι εγώ
Γιώργος

Eva Nedou είπε...


Τώρα είδα το μήνυμα . Από το link σ'αυτή την ανάρτηση αποκλείεται να μπορέσω !!
έχω κάνει και αναβάθμιση αλλά δε γίνεται. Έχω πρόγραμμα linux που είναι καλό βέβαια αλλά δεν ξέρω αν έχει να κάννει .Είναι δικό μου το πρόβλημα.
Μπορώ να δω τις 411? φωτό στην προηγούμενη ανάρτηση.
Δεν έχει γίνει κάτι..
Απλώς δύο πρόσωπα μοιάζουν και σε παραπλάνησαν ποιός είναι ποιός !!!
Επειδή νοιώθω λίγο άσχημα ,δε θέλω να κάνω την πολύξερη θα σου στείλω την φωτό με share και θα σου γράψω αυτό που νομίζω, αν συμφωνείς.
Νομίζω ότι δεν κάνω λάθος γιατί έχω συναναστραφεί πολύ τον έναν απ'τους δύο
Και χάρηκα που τον είδα στην φωτογραφία. Θα σου τα γράψω στο ποστ που θα στείλω μόνο σε σένα. Πες μου αν είναι ο.κ.
Αλλά, θα καταλάβεις, είναι καλύτερα ίσως έτσι.
Οπότε μου λες !
Ε.

Giorgos Velentzas είπε...

Εντάξει, Εύα.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μέιλ μου.
essaouira311@hotmail.com

Eva Nedou είπε...


Εντάξει ευχαριστώ.