Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015

Μάνος Χατζιδάκις - Για μια Μικρή Λευκή Αχιβάδα


Ο Μάνος Χατζιδάκις ορίζει το έργο αυτό ως το πρώτο επίσημο έργο της ζωής του. Σε μια καταγραφή που έκανε ο ίδιος -και συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα συναυλιών τού 1986- το έργο καταλαμβάνει την πρώτη θέση (opus 1) της πρώτης συνθετικής περιόδου της ζωής του. Γράφτηκε το 1947-48 και ηχογραφήθηκε σε δίσκο για πρώτη φορά το 1954 μαζί με το opus 5 τού συνθέτη, τις Έξι Λαϊκές Ζωγραφιές. Το έργο περιλαμβάνει πέντε πρελούδια και χορούς και είναι γραμμένο για πιάνο. Είναι εμφανής η διάθεση τού συνθέτη να προσεγγίσει τις ελληνικές εθνικές μελωδίες και να πειραματιστεί μαζί τους. Στην πρώτη ηχογράφηση τού 1954 πιάνο έπαιξε ο Γιάννης Παπαδόπουλος. Ακολούθησαν άλλες δυο εκδόσεις τού έργου. Μια σε δίσκο βινυλίου και μια σε δίσκο ακτίνας. Κάπου διάβασα πως η πρώτη έκδοση τού δίσκου, που έγινε στην Ολλανδία, περιλάμβανε μόνο 150 αντίτυπα. Στο βίντεο που υπάρχει στο τέλος τής παρουσίασης εμφανίζεται το εξώφυλλο τού δίσκου με αγγλικούς τίτλους.

Σήμερα που γράφω την αναφορά σε αυτό το πανέμορφο έργο τού Μάνου Χατζιδάκι απέχουμε μόλις δυο μέρες από τη συμπλήρωση 21 χρόνων από το θάνατό του. Περνούν γρήγορα τα χρόνια. Πολύ γρήγορα. Στην πραγματικότητα είναι σαν να μην υπάρχουν. Όλα μοιάζουν σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Κι όμως έχουν αφήσει τα αποτυπώματά τους επάνω και μέσα μας -πάντα παρόν το ερώτημα για την "μελλοντική απουσία" μας, όπως έλεγε μετά τα 50 του ο Μ.Χ.


Η ιστορία που υπάρχει πίσω από το έργο είναι ιδιαίτερη. Η Αχιβάδα είναι αφιερωμένη στον Νίκο Κούνδουρο, αδελφικό φίλο και συνοδοιπόρο τού Μάνου Χατζιδάκι από την εποχή τού πολέμου μέχρι το θάνατο τού συνθέτη. Εδώ ο ίδιος ο Νίκος Κούνδουρος αφηγείται με τον τόσο απλό και άμεσο τρόπο του τη μικρή ιστορία. Πρόκειται για απόσπασμα από μια σειρά εκπομπών με τίτλο "Έλληνες τού πνεύματος και της διασποράς".


    
Το έργο:

1.
Εμβατήριο
6.
Μπάλος
2.
Συρτός σε τρόπο χανιώτικο
7.
Νυχτερινό
3.
Συνομιλία με τον Sergei Prokofiev
8.
Καλαματιανός
4.
Τσάμικος
9.
Ποιμενικό
5.
Μαντινάδα
10.
Μεγάλη σούστα


Δεν υπάρχουν σχόλια: