Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015

Μάνος Χατζιδάκις - Δεκαπέντε Εσπερινοί


Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα εμβληματικό έργο τού Μάνου Χατζιδάκι. Ένα έργο που έγινε κλασικό από τα πρώτα χρόνια της έκδοσής του. Θα αναρωτηθείτε πώς γίνεται κάτι τέτοιο. Νομίζω πως είναι απλό. Υπάρχει ένα αλάθητο αισθητήριο, ένα φρόνιμο και ταυτόχρονα διορατικό ένστικτο που τα βλέπει και τα νιώθει αυτά. Που όταν συμβαίνουν, τότε το ρολόι τού κόσμου σημαίνει την αιωνιότητα και όχι μια συγκεκριμένη χρονολογία. Κι έτσι το έργο γράφεται σε χρόνο άχρονο και παραμένει πάντα ζωντανό και σύγχρονο από κάθε άποψη.

Το πρωτοάκουσα έφηβος ακόμα, όταν είχα πρωτοπιάσει την κιθάρα στα χέρια μου. Μια από τις πρώτες μελωδίες που ταλαιπώρησα στη ζωή μου ήταν η Τιμωρία. Όπως ακριβώς την έπαιζα τότε, έτσι συνεχίζω και σήμερα. Μόνο που στο πέρασμα των χρόνων προστέθηκαν και όλες σχεδόν οι μελωδίες τού δίσκου. Αποτελεί πάντα το απάγκιο των ελεύθερων ωρών μου, όταν ξεχνιέμαι με μια κιθάρα στα χέρια -σε μια καρέκλα ή ξαπλωμένος στο κρεβάτι, χειμώνα-καλοκαίρι.

Οι Δεκαπέντε Εσπερινοί γέμισαν με τους ήχους τους αρκετά μοναχικά καλοκαίρια της ζωής μου. Όταν, μέσα στη ζέστη και στο λιοπύρι είτε της πόλης είτε κάποιας παραλίας, άφηνα τα μάτια και την ψυχή μου να ταξιδεύουν στο άπειρο. Τους άκουγα αρκετές φορές στη σειρά. Ολόκληρο το έργο. Είναι τόσο συνυφασμένα μεταξύ τους τα δεκαπέντε οργανικά τραγούδια που, όταν τύχει και ακούσω ένα μόνο του, μετά το τέλος του αρχίζω και σιγοτραγουδάω το επόμενο -και φυσικά στον τόνο τού δίσκου!

Ακολουθούν τα στοιχεία τού έργου: 

Διασκευή (πρώτη έκδοση 1964) για πιάνο, άρπα, δύο κιθάρες και κοντραμπάσο δεκαπέντε τραγουδιών του συνθέτη.
Πιάνο: Μάνος Χατζιδάκις
Κιθάρες: Γεράσιμος Μηλιαρέσης, Δημήτρης Φάμπας
Άρπα: Αλίκη Κρίθαρη
Κοντραμπάσο: Ανδρέας Ροδουσάκης

Δεύτερη έκδοση (1965): Δίσκoς 33 στρoφώv (Columbia: GCX 106).
Τρίτη έκδοση (1967): Δίσκoς 33 στρoφώv (Columbia: SAXG 2252).
Tέταρτη έκδοση (1970, Αμερική): Δίσκoς 33 στρoφώv (Peters International: PLD 5433).
Πέμπτη έκδοση (1973): Δίσκoς 33 στρoφώv (Columbia: 70240 - EMI).
Έκτη έκδοση (Δεκέμβριος 1987): CD (EMI: 70240 - MINOS EMI).
Έβδομη έκδοση (1998): CD (EMI: 498 842 - MINOS EMI). Νέα έκδοση του έργου σε CD, με ψηφιακή επεξεργασία και πολυσέλιδο ένθετο, με φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό.
Όγδοη έκδοση (2008): CD (EMI: 50999 217055 2 6 - MINOS EMI). Νέα έκδοση του έργου σε CD με ψηφιακή επεξεργασία και πολυσέλιδο ένθετο, με φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό.*


Τα τραγούδια:

1.
Τα παιδιά του Πειραιά
9.
Το φεγγάρι είναι κόκκινο
2.
Έγινε παρεξήγηση
10.
Ευρυδίκη
3.
Νυχτερινός περίπατος
11.
Κυρ-Αντώνης
4.
Κυρ-Μιχάλης
12.
Φέρτε μου ένα μαντολίνο
5.
Κάθε κήπος
13.
Ο ταχυδρόμος πέθανε
6.
Το πάρτυ
14.
Η πέτρα
7.
Η τιμωρία
15.
Το τριαντάφυλλο
8.
Υμηττός
Μια ομάδα μουσικών παρουσίασε ζωντανά ολόκληρο το έργο στην Θεσσαλονίκη, περίπου σαράντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Μια υπέροχη προσπάθεια, με ακριβή αναπαραγωγή της πρώτης, αυθεντικής ενορχήστρωσης τού Μ.Χ. Από όσο είναι γνωστό, το έργο ποτέ δεν παρουσιάστηκε ζωντανά από τον ίδιο τον συνθέτη -γεγονός διόλου περίεργο αφού το ίδιο έχει συμβεί και με αρκετά άλλα έργα του. Εξάλλου ήταν γνωστός τσαπατσούλης με τα χαρτιά του και τεμπέλης. Για παράδειγμα, οι παρτιτούρες τού Χαμόγελου της Τζοκόντας είχαν χαθεί και όταν -το 1995, τριάντα χρόνια μετά την ηχογράφησή του- το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, κι αυτό ζωντανά, στο Μέγαρο Μουσικής, οι παρτιτούρες γράφτηκαν από την αρχή -μια τιτάνεια προσπάθεια τής Ιρίνα Βαλεντίνοβα-Καρπούχινα, που ανέπλασε το έργο κυριολεκτικά εξ ακοής. Η ζωντανή εκτέλεση των Δεκαπέντε Εσπερινών υπάρχει στη διεύθυνση  https://www.youtube.com/watch?v=tD8OG_YvK7U.

Ακολουθεί το πρωτότυπο έργο:

ΜΕΡΟΣ Α


ΜΕΡΟΣ Β* Οι πληροφορίες για τις εκδόσεις τού έργου προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα τού Μάνου Χατζιδάκι http://www.hadjidakis.gr/.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: