Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

"Εἴτε θάνατος, εἴτε λευτεριά"

 Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο http://doncat.blogspot.gr 
του Νίκου Δήμου (διεύθυνση της συγκεκριμένης παρουσίασης: 
http://doncat.blogspot.gr/2014/02/blog-post.html)
Με αφορμή την επανέκδοση και προσφορά του έργου από την εφημερίδα "Καθημερινή"
 
Ένας δίσκος με πρωτότυπη μουσική του Νίκου Μαμαγκάκη, όπου ο Ηλίας Βενέζης και ο Μάνος Κατράκης ζωντανεύουν (ο Κατράκης) και σχολιάζουν (ο Βενέζης) αποσπάσματα από τα "Απομνημονεύματα" του Στρατηγού Μακρυγιάννη.

Ο δίσκος αυτός έχει μία ιστορία 43 χρόνων.

1971 - εκατοστή πεντηκοστή επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης. Με χούντα και εσωτερική κατοχή. Ξαφνικά κυκλοφορεί και μοιράζεται δωρεάν σε χιλιάδες ανθρώπους ένας δίσκος με τίτλο "Είτε θάνατος είτε λευτεριά".


Η ιδέα ανήκε στον Δημήτρη Θεμελή, ραδιοφωνικό παραγωγό (και ιδιοκτήτη του ιστορικού δισκοπωλείου "Κύκλος" στην Καραγιώργη Σερβίας). Μου την είπε κι εγώ κατόρθωσα να πείσω την Esso (τότε Esso-Pappas) να την χρηματοδοτήσει και να διανείμει τους δίσκους ως δώρο στα πρατήριά της.

Ο δίσκος είχε διπλό εξώφυλλο - στο εξωτερικό ανάπτυγμα είχαμε βάλει πίνακα του Παναγιώτη Ζωγράφου και στο εσωτερικό ολόκληρο το κείμενο που ακουγόταν.

Όταν η Καθημερινή με πληροφόρησε για την πρόθεσή της να επανεκδόσει τον δίσκο ζήτησα να αναφερθούν όλοι οι συντελεστές της παραγωγής, πράγμα που δυστυχώς δεν έγινε.


Αργότερα, ο Νίκος Μαμαγκάκης επεξεργάστηκε και μεγάλωσε το μουσικό υλικό του δίσκου και έγραψε ένα σημαντικό ορατόριο.

 Ο Δημήτρης Θεμελής, φίλος μία ζωή και κουμπάρος, δεν είναι πια μαζί μας. Ας αφιερώσω αυτή την ανάρτηση στη μνήμη του.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ευχαριστώ πάντα τον Νίκο Δήμου, πρώτον για τα κείμενα που μας έχει αφειδώς χαρίσει και δεύτερον για την αναδημοσίευση της παρουσίασής του. Κάποια στιγμή (Ιανουάριος 2015) διαπίστωσα πως οι φωτογραφίες του αρχικού κειμένου του Νίκου Δήμου είχαν αφαιρεθεί από την ανάρτησή του. Μάλλον όποιος τις είχε αναρτήσει τις αφαίρεσε από το δίκτυο. Ίσως και ο ίδιος ο Ν.Δ. Ευτυχώς βρήκα εξίσου αντιπροσωπευτικές και ενημερωτικές φωτογραφίες, μετά από ενδελεχή αναζήτηση, και τις πρόσθεσα στην παρούσα ανάρτηση. Είναι πλέον αποθηκευμένες στις προσωπικές μου "διαδικτυακές αποθήκες" και δεν πρόκειται να ξαναχαθούν. Προσθέτω και μια φωτογραφία του μεγάλου μας συνθέτη Νίκου Μαμαγκάκη. Του Έλληνα συνθέτη με την τεράστια μουσική παιδεία και μόρφωση και σπουδή. Αλλά και διεθνή αναγνώριση για το πρωτοποριακό του έργο -σε έναν δρόμο που άνοιξε ο Γιάννης Χρήστου αλλά τόσο πρόωρα και αναπάντεχα τον έκοψε η ζωή. Ευτυχώς ο Νίκος Μαμαγκάκης έφυγε πλήρης ημερών και το τεράστιο έργο του καταχωρήθηκε στην ιστορία και "με χρόνια με καιρούς" θα δώσει τη δυνατότητα έρευνας στους μουσικολόγους του μέλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: