Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013

Μάνος Χατζιδάκις - Ο Κύκλος του CNS


Κύκλος έξι τραγουδιών για πιάνο και βαρύτονο, που γράφτηκαν από το συνθέτη το 1952.

Ο Μάνος Χατζιδάκις αναφέρει πως "οι στίχοι αυτοί γράφτηκαν με τη μουσική τους. Κλίμα τους είναι η υγρασία ενός λιμανιού και θέμα ο χωρισμός. Είναι τραγούδια κι έτσι μονάχα ολοκληρώνουν αυτό που θέλησα να πουν" (Μυθολογία, εκδόσεις Ύψιλον).
Πρώτος τραγούδησε τον Κύκλο του C.N.S. ο
ηθοποιός και λυρικός τραγουδιστής Γιώργος Μούτσιος.

1. Με πνίγει ετούτη η θάλασσα
2. Ο αφέντης έφυγε πρωί
3. Μια θλιμμένη αρχόντισσα
4. Στην αποβάθρα
5. Σε παραλία ερημική
6. Εγώ είμ' ένα σύννεφο

Η πρώτη του παρουσίαση έγινε τον Ιανουάριο του 1959 στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών από τον Γιώργο Μούτσιο και τον Μάνο Χατζιδάκι στο πιάνο.

"Τον Κύκλο του C.N.S. τον έγραψα το 1952, με αφορμή το θάνατο του φίλου μου Etienne Rohrich Moritz στις 9 Αυγούστου 1951 και τον χάρισα στον άλλο φίλο μου στη Βαρκελώνα, στον Carlo Novi Sanchez. Η ιδέα προϋπήρχε στο τελευταίο κομμάτι των Έξι λαϊκών ζωγραφιών -ιδέα που ολοκληρώθηκε μετά από πέντε χρόνια στην Ερημιά. Τη δοκιμή την είχα κάμει ήδη στα μοιρολόγια για τις Χοηφόρες του Αισχύλου. Ξεκίνησα από τον ελεγειακό χαρακτήρα των δημοτικών μας τραγουδιών και σύγχρονα θέλησα να προχωρήσω πιο πέρα, για να δώσω όσο γίνεται περισσότερο το μεσογειακό χαρακτήρα. Τους στίχους τους έγραψα ή με τη μουσική ή πρώτα απ΄αυτήν, ακολουθώντας πιστά ή ψάχνοντας πολλές φορές μια φόρμα, ένα σχεδιάγραμμα που να περικλείει με λιτότητα ό,τι ήθελα να πω. Το κλίμα του λιμανιού, του ερημικού λιμανιού με την απεραντοσύνη της αγριεμένης θάλασσας και με τη λυπητερή έκφραση τ' ουρανού, νομίζω πως ταίριαζε καλύτερα στα τραγούδια μου αυτά, που θρηνολογούν τον άδικο χαμό ενός νέου παιδιού -θέμα παλιό μα πάντα πανίσχυρο και ζωντανό. Τα τραγούδια αυτά -που μ΄ απασχολήσανε ίσαμ΄ ένα χρόνο για να τα ολοκληρώσω- τ΄ αγαπάω ιδιαίτερα, γιατί μου φτιάξανε μερικά χρόνια ζωής απ΄ τα πιο δικά μου...", σημείωνε ο Μάνος Χατζιδάκις στο οπισθόφυλλο της πρώτης έκδοσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: