Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013

Μάνος Χατζιδάκις - Χειμωνιάτικος Ήλιος

Πανσέληνος

Έργο 44. Κύκλος τραγουδιών σε στίχους Νίκου Γκάτσου. Ερμηνεύει ο Μανώλης Μητσιάς. 

Η πρώτη εγγραφή του έργου κυκλοφόρησε το 1986. Το φθινόπωρο όμως ο Μάνος Χατζιδάκις απέσυρε τη συγκεκριμένη ηχογράφηση και ηχογράφησε εκ νέου το έργο με τον ίδιο ερμηνευτή αλλά με διαφορετική ενορχήστρωση. Η δεύτερη εγγραφή κυκλοφόρησε στις αρχές του 1987. Αργότερα ήλθε και η ψηφιακή εκδοχή με πολυσέλιδο ένθετο, φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό. Η ορχήστρα αποτελείται από πέντε μόνο όργανα: Βιολί, κλαρίνο, κιθάρα, πιάνο και κοντραμπάσο. 

Το έργο:

1. Ασυλλόγιστα χρόνια
2. Πώς να κρατήσω το φως που βασιλεύει
3. Κορίτσι της νύχτας
4. Χρόνε νυχτοπούλι παγερό
5. Γκρεμίσαμε τα φράγματα
6. Έτσι πάει ο κόσμος
7. Χειμωνιάτικος ήλιος
8. Τα παιδιά της καταιγίδας
9. Έπεσε η κυβέρνηση
10. Έγκλημα και τιμωρία
11. Λάουρα
12. Στον ποταμό τον Πάμισο
13. Κυρά του κόσμου


Όπως λέει ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις στη δεύτερη -και μοναδική πλέον- έκδοση:


Στο σημείωμα της πρώτης έκδοσης ο Μ. Χατζιδάκις έγραφε ότι τα τραγούδια του δίσκου γράφτηκαν σε συνεργασία με τον Νίκο Γκάτσο ειδικά για τον Μανώλη Μητσιά. Και συνεχίζει εκφράζοντας την άποψή του περί μουσικής ακρόασης:
"Λυπάμαι μόνο που τον δίσκο αυτόν θα τον ακούσουν και ακροατές που δεν μ' αρέσουν. Μα δεν βρήκα μέχρι στιγμής τρόπο να τους το απαγορεύσω. Κι αυτό μου δημιουργεί μελαγχολία". Όπως έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις, "αν το ακούσετε, ακούστε ολόκληρο το έργο και χωρίς να τρώτε μπιφτέκια ταυτόχρονα ή να χτυπάτε παλαμάκια".

Αξίζει να αναφερθεί πως όταν ο Νίκος Γκάτσος παρουσίασε στον Μάνο Χατζιδάκι τους στίχους του τραγουδιού "Λάουρα", εκείνος συγκινήθηκε βαθιά. Ο Γκάτσος είχε ανασύρει από τη μνήμη του κάποια κοπέλα ονόματι Λάουρα, με την οποία ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν ερωτευμένος την εποχή του πολέμου. Και της έγραψε τραγούδι.

Η πρώτη εκδοχή του δίσκου περιλάμβανε μπουζούκι στην ενορχήστρωση και -από όσο θυμάμαι γιατί τον είχα ακούσει μόνο μια φορά- τα τραγούδια ήταν αρκετά πιο αργά και μακρόσυρτα. Στη δεύτερη ενορχήστρωση το μπουζούκι αφαιρέθηκε και το έργο απέκτησε πιο κλασική μορφή με τη συμμετοχή των πέντε κλασικών οργάνων. Ο ρυθμός έγινε αρκετά πιο γρήγορος, τόσο πολύ ώστε νόμιζες πως πρόκεται για άλλα τραγούδια πλέον.

Ο Μανώλης Μητσιάς εδώ ερμηνεύει μάλλον τα πιο δύσκολα τραγούδια της καριέρας του υπό την αυστηρή καθοδήγηση του Μάνου Χατζιδάκι.

Θυμάμαι να παίζουμε μαζί με ένα φίλο μου το "Έγκλημα και τιμωρία" στις διάφορες μπουάτ που εμφανιζόμαστε εκείνα τα χρόνια. Ιδρώναμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: