Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013

Μάνος Χατζιδάκις - Το Καταραμένο Φίδι


Έργo 6 (1949-50) του Μ.Χ. Σoυΐτα μπαλέτoυ για δυο πιάνα και φωνή.

Ανέβηκε για πρώτη φορά από το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου το Μάρτιο του 1951 στο θέατρο Ρεξ, με θέμα βασισμένο στο Θέατρο Σκιών του Καραγκιόζη. Χορογραφία Ραλλούς Μάνου και κοστούμια Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. 

Σημαντική συμβολή στην παράσταση είχε και ο Ευγένιος Σπαθάρης, ο οποίος γράφει σε κάποιο κείμενό του: "Ο Μάνος, με την αγάπη του, έβαλε ένα λίθο στην τέχνη μου και στην τέχνη του Καραγκιόζη, η δε Ραλλού Μάνου, από το 1950, δεν έπαψε να παρουσιάζει Το Καταραμένο Φίδι του Χατζιδάκι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από τότε έγινα κι εγώ μόνιμος συνεργάτης του Χοροδράματος για δεκαπέντε χρόνια στην εκτέλεση κοστουμιών και σκηνικών. Δεν θα ξεχάσω τα ασταμάτητα χειροκροτήματα στο τέλος της πρεμιέρας του έργου, όταν, βγάζοντας το κεφάλι μου από το κοστούμι του Φιδιού, μαζί και ο Μάνος και η Ραλλού, αντίκρισα το κατενθουσιασμένο κοινό..."

Στην πρώτη εγγραφή του έργου στο πιάνο ήταν ο συνθέτης, ενώ στην παρούσα ηχογράφηση πιάνο έπαιξαν οι Γιάννης Παπαδόπουλος και Αργύρης Κουνάδης και τραγούδησε ο Γιώργoς Μoύτσιoς.

Το έργο:
ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ
1. Εισαγωγή - Πρόλογος
2. Τελάλημα - Καυγάς - Τελάλημα (τραγούδι)
3. Σερενάτα του Νιόνιου
4. Είσοδος του Πασά - Σουρούπωμα - Χορός της Βεζυροπούλας
5. Χορός της μοιρασιάς

ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΑΞΗ
1. Κάτω στο ρέμα (τραγούδι) - Νοσταλγικός και πολεμικός χορός του Καραγκιόζη
2. Χορός του Νιόνιου - Χορός των τριών Εβραίων - Χορός του Μπαρμπα-Γιώργου
    Είσοδος του Μεγαλέξαντρου - Σκότωμα του Φιδιού - Έξοδος του Μεγαλέξαντρου
3. Μεγάλος χορός του Καραγκιόζη
4. Τελικός χορός - Επίλογος

Όλη η χώρα είναι τρομοκρατημένη από την εμφάνιση ενός τρομερού φιδιού. Την κρίσιμη στιγμή ο Πασάς προσφέρει ένα γενναίο ποσό και το χέρι της κόρης του σε όποιον καταφέρει να σκοτώσει το τέρας. Διάφοροι ήρωες παρελαύνουν προσπαθώντας μάταια να σκοτώσουν το φίδι, αλλά μόνον ο Μεγαλέξαντρος αποδεικνύεται άξιος αντίπαλος. Ο Καραγκιόζης, που παρεμβαίνει και τον βοηθάει σε μια κρίσιμη στιγμή, πανηγυρίζει πιστεύοντας πως σκότωσε ο ίδιος το θεριό. Στο τέλος η αλήθεια αποκαλύπτεται και ο Καραγκιόζης τρώει ένα γερό χέρι ξύλο μέσα στη γενική θυμηδία.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: