Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013

Σύρου 3

Στην Κατερίνα*

Η μεσαία αδελφή της μάνας μου ήταν η Πότα – απ’ το Παναγιώτα, έτσι τις λένε
τις Παναγιώτες στη Λακωνία, στην πατρίδα τους. Κοντά τριάντα πέντε χρόνια πια από τότε που έφυγε ξαφνικά και βίαια. Το Μάρτιο του ’79. Τη χτύπησε αυτοκίνητο τη θεία μου την ώρα που διέσχιζε τη λεωφόρο για να επιστρέψει στο σπίτι της μετά τους Χαιρετισμούς. Γύρω στις τρεις ώρες νωρίτερα είχε περάσει απ’ το σπίτι να πάρει τη μάνα μου, να πάνε μαζί στην εκκλησία. Διάβαζα τα μαθήματά μου στη μικρή βιβλιοθήκη που γινόταν και γραφειάκι. Ήλθε από πάνω μου, μου μίλησε, της μίλησα, με χάιδεψε στο κεφάλι κι έφυγε. Χαμογελαστή, όπως πάντα. Δεν την ξαναείδα. 

Η λεμονιά στην αυλή του σπιτιού της, μέσα στο μεγάλο βαρέλι κάτω από την κολόνα, έχει μείνει χαραγμένη μέσα μου. Όπως και τα υπέροχα πλακάκια στο σκεπαστό κομμάτι της αυλής. Όπως και το περιμετρικό παρτέρι της αυλής, με τα λουλούδια και το τεράστιο φύλλωμα με τα χωνάκια στη γωνία, δίπλα στην εξωτερική σκάλα για την ταράτσα. Εκεί που μαζεύονταν δεκάδες σφήκες, τρυπώνοντας μέσα στα κωνικά πορτοκαλί λουλούδια. Έτρεμα να πλησιάσω και η πρόσβαση στην ταράτσα γινόταν απαγορευτική. Βούιζε ο τόπος την άνοιξη και το παιδικό μου μυαλό δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί είχαν φυτέψει εκείνον το θεόρατο θάμνο ακριβώς πάνω στη σκάλα. Μα, εκείνοι πώς ανέβαιναν; Δεν φοβόντουσαν τα τσιμπήματα; Εγώ, κανα-δυο φορές που ανέβηκα, το τόλμησα υπό την προστασία του θείου μου - στον οποίο είχα απόλυτη εμπιστοσύνη σε όλα. 

Ό,τι έλεγε, πέρναγε μέσα μου χωρίς καμιά αμφισβήτηση. Και χωρίς φόβο, ενοχή, ή δεύτερη σκέψη. Πράγμα που διατηρήθηκε, μαζί με απεριόριστη εκτίμηση και αγάπη στο πρόσωπό του, μέχρι που έφυγε κι εκείνος από τη ζώη, πολλά-πολλά χρόνια μετά το '79. Ήμασταν καλή παρέα. Έμαθα πολλά πράγματα κοντά του. Ήταν ευρηματικότατος και ικανότατος σε οτιδήποτε με το οποίο καταπιανόταν. Από τη μελιτζανοσαλάτα που έφτιαχνε με περηφάνια μέχρι τις επιδιορθώσεις στο σπίτι αλλά και τις πολύ έντεχνες και λεπτοδουλεμένες μικροκατασκευές του.

Όταν ήμουν μικρός, τα καλοκαίρια στον Πλαταμώνα, όπου κυριολεκτικά «βουλιάζαμε» πάνω από ένα μήνα και οι δυο οικογένειες σε κάποιο δωμάτιο δίπλα στη θάλασσα, κολυμπούσαμε μαζί. Σχεδόν δεν έμπαινε ο ένας χωρίς τον άλλο. Μια τέτοια μυστική συμφωνία υπήρχε μεταξύ μας. Με τα μαύρα βατραχοπέδιλα και τις μαύρες μάσκες με τους αναπνευστήρες στο χέρι, εκείνος να προχωρά μπροστά κι εγώ να ακολουθώ, καθώς σιγά-σιγά αρχίζαμε να βρεχόμαστε με το αλμυρό νερό. Παρατηρούσαμε τα ψάρια αλλά βγάζαμε και κοχύλια. Μεγάλα. Και είχε πολύ πλάκα γιατί έτσι όπως κολυμπούσαμε ψάχνοντας το βυθό, μόλις βλέπαμε κάποιο μεγάλο κοχύλι βουτάγαμε και οι δυο ταυτόχρονα σε έναν αγώνα κατάδυσης μέχρι κάτω. Άλλες φορές τον προλάβαινα, άλλες με προλάβαινε εκείνος. Μμμ, τώρα που το σκέφτομαι, δεν πολυθυμάμαι να είχε βγάλει πολλά ενόσω ήμασταν μαζί. Μάλλον με άφηνε να τα πιάσω πρώτος, δεν εξηγείται αλλιώς. Ήταν ψηλός και δυνατός, με κάτι τεράάάάάστια πέδιλα, που, μια να έδινε, θα έφτανε αμέσως στο κοχύλι. Αρκετά από εκείνα τα κοχύλια τα έχω ακόμα. Σε κάποια είχα γράψει και χρονολογία στο εσωτερικό τους - δεκαετία του '70. 

Άλλες πάλι φορές πηγαίναμε για σκουλήκι. Το χρησιμοποιούσε για δόλωμα στο ψάρεμα. Ήταν μεγάλος ψαράς. Πόσες και πόσες φορές θυμάμαι τον κουβά του γεμάτο μουρμούρες. Τόσες πολλές που, εκτός από εκείνες που τρώγαμε εμείς, έδινε και στον κυρ-Νίκο τον Κομματά για το μαγαζί του. Για το σκουλήκι πηγαίναμε το απόγευμα, όταν ο ήλιος έπαιρνε σιγά-σιγά να βασιλέψει. Εκεί που έσκαγε το κύμα και με την πλάτη στη θάλασσα, σκύβαμε ή γονατίζαμε στην άμμο και σκάβαμε με τα χέρια. Ανάμεσα στα χαλικάκια της ακροθαλασσιάς, βυθισμένα στη μουσκεμένη παραλία, βρίσκαμε χοντρά κόκκινα ή ψιλούτσικα καφέ σκουλήκια. Ο μπάρμπας μου τα έβαζε σε ένα κεσεδάκι με λίγο νερό για να διατηρηθούν μέχρι το βραδινό ψάρεμα ή τα κρατούσε στο ψυγείο για άλλη μέρα. Λίγο πριν σκοτεινιάσει, φεύγαμε.

Το ψάρεμά του ήταν ολόκληρη ιεροτελεστία στα μάτια μου. Και ξέρω γιατί. Γιατί ποτέ δεν φώναζε και δεν διαλαλούσε την «πραμάτειά» του - όχι δηλαδή την ψαριά αλλά αυτό που έκανε, τον τρόπο που το έκανε. Τον απορροφούσε εντελώς η όλη διαδικασία και, έχω την παιδική εντύπωση, πως όλα γίνονταν στη σιωπή. Σε μια απέραντη και γαλήνια σιωπή, σαν κι αυτή που επικρατούσε στο βυθό των ψαριών. Γι' αυτό μου άρεσε. Δεν ήταν καθόλου κραυγαλέο το όλο γεγονός. Εγώ παρακολουθούσα εκστασιασμένος. Ψάρευε απ' έξω. Έριχνε πετονιά με το χέρι.
Κάθε φάση της διαδικασίας ήταν μαγική. Άνοιγε το ξύλινο
τρίποδο καρεκλάκι με το καταπληκτικό καφέ δερμάτινο κάθισμα, που στερεωνόταν στα τρία πόδια με μεγάλα χρυσαφένια καρφιά, ξετύλιγε τις πετονιές, διάλεγε αυτή που θα χρειαζόταν - ίσως και κάποιες αναπληρωματικές - και έβγαζε το κεσεδάκι με το δόλωμα. Όταν άκουγα το κλικ του τεράστιου κόκκινου φακού, καταλάβαινα πως είχε έλθει η ώρα να δολώσει. Η παραλία ξαφνικά φωτιζόταν έντονα σε εκείνο το σημείο, σαν παρατεταμένο σινιάλο. Στο δεύτερο κλικ όλα πάλι σκοτείνιαζαν. Τότε δεν είχε αγοράσει ακόμη εκείνο το διαστημικό καλάμι που πήρε αργότερα και έκανε την όλη διαδικασία του πετάγματος της πετονιάς παιχνίδι. Το άπλωμα της «μισινέζας»στην ακροθαλασσιά ήταν σπουδαία υπόθεση. Την ξετύλιγε βηματίζοντας αργά στο πλάι. Όταν θεωρούσε πως το μήκος ήταν πια αρκετό, άρχιζε να δολώνει. Και μετά γυρνούσε πάντα προς το μέρος μου για να μου πει να απομακρυνθώ και να προσέχω μην με χτυπήσει έτσι καθώς άρχιζε να την ανεμίζει σα λάσο για να την εκσφενδονίσει τόσο μακριά που σχεδόν χανόταν από τα μάτια μου. Κάθε φορά το ίδιο. Η αγωνία να δω μέσα στη νύχτα, όσο ήταν δυνατό, πού θα σκάσει το βαρίδι στην επιφάνεια της θάλασσας. Άλλοτε είχε φεγγάρι και άλλοτε η βραδιά φωτιζόταν κάπως από τα φώτα του χωριού. Πολλές φορές έχανα το σκάσιμο, δεν προλάβαινα ή δεν κατάφερνα να το διακρίνω στο σκοτάδι. Έπειτα την τραβούσε γρήγορα στην αρχή μερικά μέτρα προς τα έξω και μετά καθόταν στο καρεκλάκι με την πετονιά στο χέρι ή στεκόταν όρθιος προσπαθώντας να «ακούσει» το τσίμπημα των ψαριών στο χέρι του. Μετά από απροσδιόριστη κάθε φορά ώρα τον έβλεπα ξαφνικά να ταράζεται και να αρχίζει να τραβά την πετονιά με τρομακτική ταχύτητα. Ήταν η δεύτερη στιγμή αγωνίας. Θα είχε ψάρι στην άκρη;

Στην κορυφή λοιπόν της αυλής, κάτω από το παράθυρο της κουζίνας, βρισκόταν η βρύση με το χτιστό τσιμεντένιο πεζούλι γύρω-γύρω. Και στη συνέχεια ήταν η στριφογυριστή σκάλα για την «ταράτσα». Εκεί που ο θείος ο Νίκος είχε συνήθως ένα κυνηγόσκυλο. Θυμάμαι τον Ροκ και την Πέγκι. Καταπληκτικά σκυλιά και τα δυο και πανέξυπνα. Ράτσας πόιντερ, λαγωνικά όνομα και πράμα. 

Γιατί ήταν και κυνηγός. Κάποιες φορές είχα πάει κι εγώ μαζί του, με είχε πάρει στο καρτέρι της μπεκάτσας, στους πρόποδες του Κισσάβου. Τι στιγμές κι εκείνες… Έπρεπε να καθόμαστε ανακούρκουδα χωρίς να βγάζουμε ανάσα. Ήταν χειμώνας, γύρω στις πεντέμισι το απόγευμα, την ώρα που τα πουλιά κατά σμήνη άφηναν την πλαγιά του βουνού και κατέβαιναν να περάσουν τη νύχτα τους στην άκρη της θάλασσας. Βαθύ γκρίζο σούρουπο και ο καιρός σχεδόν χιονιάς τέτοια εποχή στη Θεσσαλία. Κρύο τσουχτερό και η μούρη του σκυλιού δίπλα μας να αχνίζει, περιμένοντας τον πυροβολισμό και την εντολή του αφεντικού του να χιμήξει. Μόλις τα πουλιά έφταναν σχεδόν από πάνω μας, άρχιζαν οι τουφεκιές των κυνηγών. Ομοβροντίες. Όσα λαβώνονταν έπεφταν στο χωράφι με τα ξερόχορτα και τους θάμνους, εκεί που ήμασταν κρυμμένοι εμείς. Τα σκυλιά ξεχύνονταν καταπάνω τους να τα αρπάξουν μέσα από τα χόρτα και να τα φέρουν στο αφεντικό τους. Συγκλονιστικές στιγμές. Το πέρασμα από την απόλυτη σιωπή και το «καρτέρι» στην ομοβροντία και στον πανικό των σκυλιών, που τσακώνονταν μεταξύ τους ποιο θα πρωτοαρπάξει το πουλί από το χώμα. Όλα γίνονταν και τέλειωναν μέσα σε λίγα λεπτά. Για αυτά τα λίγα λεπτά είχαμε κάνει όλη τη διαδρομή από τη Λάρισα μέχρις εκεί και είχαμε στηθεί βουβοί περιμένοντας τις μπεκάτσες. Έπειτα, αφού το πανηγύρι τελείωνε, οι κυνηγοί σηκώνονταν από τις θέσεις τους και άρχιζαν να κοκορεύονται ποιος πήρε τα περισσότερα πουλιά και τίνος το σκυλί είναι πιο άξιο. Πείραζαν ο ένας τον άλλο και σύγκριναν τη λεία τους. Πέρναγαν τα πουλιά στη ζώνη τους και τράβαγαν πια για τα αυτοκίνητα, που τα είχαν αφήσει δίπλα στο ρέμα, λίγο μακρύτερα, έτσι ώστε να μην κάνουν φασαρία την ώρα της άφιξής τους. Έλυναν τα δίκαννα και τις καραμπίνες και τα όπλα επέστρεφαν στις θήκες τους. Θα τα καθάριζαν πια στη Λάρισα, με την ησυχία τους, είτε όλοι μαζί παρέα πίνοντας τσίπουρο είτε ο καθένας στο σπίτι του, όπου θα εξιστορούσαν στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας άλλο ένα επιτυχημένο χειμωνιάτικο καρτέρι μπεκάτσας.


Το σπίτι λοιπόν της οδού Σύρου 3 είχε τρεις εισόδους. Μια κεντρική και δυο πλαϊνές – τη μια απέναντι από την άλλη. Η κεντρική οδηγούσε απευθείας στο σαλόνι, μέσα από ένα μικρό χωλάκι, και άνοιγε πάρα πολύ σπάνια. Ίσως μόνο στη γιορτή του θείου μου, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια, τότε που γιόρταζε τη γιορτή του. Οι δυο πλαϊνές χρησιμοποιούνταν σχεδόν εξίσου. Η μια οδηγούσε στο δωμάτιο της εξαδέλφης μου, της Κατερίνας, ενώ η άλλη σε έβαζε στο καθιστικό, στο κύριο δωμάτιο του σπιτιού, εκεί όπου η οικογένεια πέρναγε σχεδόν όλες τις ώρες της. Εκεί ήταν και η τηλεόραση, Λέβε Όπτα παρακαλώ, που τα πρώτα χρόνια της τηλεόρασης στην Ελλάδα ήταν μεγάλη
μάρκα και ακριβή. Ήταν ακόμα το κεντρικό τραπέζι, η μεγάλη σερβάντα από παλιό ξύλο, με τα σερβίτσια και τις τράπουλες στο πάνω αριστερό συρτάρι, που έπαιρνα να παίζω κάθε φορά που πηγαίναμε, και η σόμπα. Κάτω από το παράθυρο απλωνόταν το μπαουλοντίβανο, εκεί όπου καθόταν η θεία μου και κένταγε, αλλά κι εμείς όταν πηγαίναμε να τους δούμε. Στο ίδιο δωμάτιο, πάνω από το μπαουλοντίβανο, η θεία μου είχε κρεμασμένη μια μικροσκοπική ξύλινη εταζερίτσα, όπου είχε δυο-τρία μπιχλιμπιδάκια –ανάμεσα σ’ αυτά κι ένα μικρό μπλε σιδερένιο αυτοκινητάκι φόρμουλα ένα, που το έπαιρνα κι έπαιζα πάντα όταν πηγαίναμε. Υπήρχαν και δυο εσωτερικές πόρτες. Η μια οδηγούσε στην κουζίνα –τη μεταγενέστερη κουζίνα, που την άνοιξε ο θείος μου σε συνέχεια του καθιστικού, αφού η παλιά ήταν στη θέση του μπαουλοντίβανου και το δωμάτιο λειτουργούσε αλλιώς και ίσως κάπως πιο στενόχωρα– και η άλλη έβγαζε σε ένα χωλάκι κι από εκεί στο μπάνιο. Πω, πω, τι κρύο μπάνιο ήταν
εκείνο, Χριστούλη μου... Δεν μπορείς να φανταστείς. Ευτυχώς μύριζε πάντα όμορφο σαπούνι και αυτό με παρηγορούσε όταν έμπαινα για την ανάγκη μου. Αλλά πάντα βιαζόμουνα να τελειώσω όσο πιο γρήγορα μπορούσα. Θυμάμαι την αλυσιδίτσα που τράβαγα για το καζανάκι. Ήταν λεπτή, μακριά και όμορφη. Λιτή. Στην κορυφή, ψηλά στον τοίχο, υπήρχε και ένα μικρό παραθυράκι για αερισμό. Ο χειρισμός του ήταν καταπληκτικός. Γινόταν με ένα μακρύ σχοινάκι δεμένο στο χερούλι του. Βέβαια για να το ασφαλίσεις έπρεπε να ανεβείς πάνω στη μπανιέρα. Αλλά αυτά τα ύψη τα έφταναν μόνο οι μεγάλοι. Ήταν και το πλυντήριο μέσα, ένα Κάντι. 

Το χωλάκι πριν από την τουαλέτα είχε δεξιά και αριστερά άλλες δυο πόρτες. Η δεξιά ήταν μιας μικρής αποθηκούλας, όπου υπήρχαν ένα σωρό ράφια μέχρι το ταβάνι και όπου μπορούσες να βρεις ό,τι τράβαγε η ψυχή σου καθ’ ότι ο μπάρμπας μου ήταν κυριολεκτικά πολυτεχνίτης και μάλιστα ικανότατος σε όλα. Εκεί, ψηλά σε κάποιο ράφι, ήταν και το μικρό μαύρο ακορντεόν του, που έπαιζε στα νιάτα του όπως μου έλεγε. Το έπαιρνα κι εγώ που και που και ξεχνιόμουνα. Μια σταλιά ήταν, αλλά πραγματικό και με δερμάτινη φυσούνα. Η άλλη πόρτα, στα αριστερά, οδηγούσε στο πράσινο βελούδινο σαλόνι με τα κρόσσια. Πίνακες στους τοίχους, ένα μεγάλο αμπαζούρ σε μια γωνιά, πολυέλαιοι κρυστάλλινοι. Το χειμώνα στο δάπεδο ήταν στρωμένο ένα χοντρό χαλί και κάθε φορά που πέρναγα
από εκείνο το δωμάτιο νόμιζα πως ήταν απόλυτα μονωμένο από τον έξω κόσμο. Τέτοια αίσθηση μου έδιναν όλα αυτά τα βαριά και πομπώδη έπιπλα σε συνδυασμό με τα κλειστά παράθυρα και τη μυρωδιά του χοντρού βελούδου και του χαλιού. Σαν να έμπαινες σε ένα πυκνό δάσος - στο Σέργουντ; Ήταν, βλέπεις, κι εκείνο το πράσινο χρώμα που βοηθούσε σε αυτή τη φαντασίωση. Ελάχιστες φορές μπαίναμε εκεί μέσα. Το χειμώνα όμως το διασχίζαμε για να προχωρήσουμε στο δωμάτιο της εξαδέλφης μου ή στην κρεβατοκάμαρα των θειων μου. Προτιμούσαμε την εσωτερική διαδρομή του σπιτιού από τον πλακόστρωτο διάδρομο της αυλής γιατί είχε τρομακτικό κρύο στη Λάρισα εκείνα τα χρόνια. 

Τέτοιου τύπου ήταν το μεγάλο ράδιο
Και πηγαίναμε συχνά, πολύ συχνά. Ήταν δεμένες οι δυο αδελφές. Κι εμείς, τα ξαδέλφια -σαν αδέλφια. Θυμάμαι να καθόμαστε οι τρεις μας, η αδελφή μου, η ξαδέλφη μου κι εγώ, στο δωμάτιο της Κατερίνας, και να «παίζουμε» Σουρή διαβάζοντάς τον από τα Άπαντά του. Μεγάλες στιγμές και πολύ γέλιο. Ξεκαρδιζόμασταν. Παίζαμε πολύ σοβαρά. Καμιά φορά μας άκουγαν η θεία μου και η μάνα μου από την τραπεζαρία και έρχονταν απορημένες που φωνάζαμε τόσο... Στο δωμάτιό της η ξαδέλφη μου είχε επίσης ένα τεράστιο ραδιόφωνο με ξύλο λάκα απ’ έξω κι ένα σωρό κουμπιά μπροστά - μεγάλα και λευκά, αλαβάστρινα. Στην πολύ μεγάλη οθόνη του έγραφε όλες τις πόλεις του κόσμου και πάντα πίστευα ότι μπορούμε να πιάσουμε όλους εκείνους τους σταθμούς και να ακούσουμε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Καθόμουν μπροστά σε εκείνη τη μαύρη οθόνη με τα πορτοκαλί γράμματα και χανόμουνα ταξιδεύοντας σε χάρτες και ηπείρους. Μου έκανε τρομερή εντύπωση. Μα, τι ράδιο ήταν εκείνο; Φάνταζε να έχει υπερφυσικές ικανότητες. Δεν έπιανε μόνο τη θεία Λένα και τη γιαγιά Αννούσκα. Τι Λουξεμβούργο θυμάμαι, τι Γερμανία, τι Αμερική, τα πάντα. Ίσως ακούγαμε και Ντόιτσε Βέλε επί χούντας, δε θυμάμαι. Βέβαια. Τα δυο μεγάλα στρογγυλά κουμπιά γύριζαν γρήγορα αλλά η βελόνα προχωρούσε πολύ, μα πολύ, αργά. Άλλο παράξενο κι αυτό. Α! Και το τεράστιο εκείνο ράδιο ήθελε μερικά λεπτά για να ζεσταθεί πριν αρχίσει να συντονίζεται και να βγάζει ήχο -βλέπεις λειτουργούσε με λάμπες και όχι με τρανζίστορ... Στο σπίτι της Σύρου 3, που, όπως καταλαβαίνει κανείς πια, έμοιαζε λίγο με την Ντίσνεϊλαντ της παιδικής μου ηλικίας, υπήρξαν κατά καιρούς και κάποια φορητά ράδια. Εκείνα βρίσκονταν στην τραπεζαρία, πάνω στη σερβάντα. Μου έκαναν πάντα
Ένα από τα ράδια ήταν τέτοιο ακριβώς.

εντύπωση. Ήταν μοντέρνα και με χίλια-δυο κόλπα. Κασέτες, εγγραφές από το ράδιο, εξωτερική εγγραφή -μα, πάνω απ' όλα, γνώση όλων αυτών. Πράγματα αδιανόητα δυστυχώς στο δικό μας σπίτι. Η δίψα μου για τεχνολογία, τεχνογνωσία και μαστοριά έβρισκε ανταπόκριση. Το είχα αυτό από τη μέρα που γεννήθηκα. Μου άρεσε η τεχνολογία, μου άρεσε να μαθαίνω και να επιδιορθώνω αυτά που μου άρεσαν και με ενδιέφεραν. Έτσι κατάφερα στη μετέπειτα ζωή μου να κάνω πολλές δουλειές στα σπίτια μου. Να βάφω, να διορθώνω υδραυλικά, ηλεκτρικά (κατά κόρον), ηλεκτρονικά, και τόσα άλλα πράγματα. Και ο θείος μου τροφοδοτούσε αυτήν την τάση μου. Με ενέπνεε γιατί ασχολιόταν κι εκείνος με όλα. Τον θυμάμαι να μαστορεύει διαρκώς. Συνέχεια κάποια δουλειά υπήρχε ανοιχτή, που έπρεπε να τελειώσει -και τελείωνε. Μέχρι και την καινούργια κουζίνα νομίζω εκείνος την άνοιξε στη συνέχεια της τραπεζαρίας. Να μην ξεχάσω, στο δωμάτιο της Κατερίνας ήταν και η τεράστια βιβλιοθήκη της, που πήραμε κι εμείς αργότερα ίδια, όπως και το κρεβάτι και το κομοδίνο της – κι απ’ αυτά πήραμε κι εμείς. 

Δίπλα στο δωμάτιό της ήταν η κρεβατοκάμαρα των θείων μου. Τα δυο δωμάτια χωρίζονταν με μια ξύλινη δίφυλλη (ή τετράφυλλη;) πόρτα. Στην κρεβατοκάμαρα ήταν η ξύλινη, τριανταφυλλί ντουλάπα με τα υπέροχα διάφανα χερούλια και εκείνο το υπέροχο φωτιστικό-ροζ κρεμαστή πλαφονιέρα σε σχήμα τεράστιου ανοιχτού λουλουδιού. Οι λάμπες μου έκαναν πάντα εντύπωση γιατί, αν θυμάμαι καλά, ήταν τοποθετημένες «ξαπλωτά» μέσα στο φωτιστικό, από την πάνω μεριά του. Καμιά φορά, όταν ο μπάρμπας μου πήγαινε για κυνήγι ή για ψάρεμα μακριά και θα έλειπε βράδυ από το σπίτι, πήγαινα και κοιμόμουν στη θεία μου. Ωραία ήταν. Μου μίλαγε τρυφερά, μου έλεγε ιστορίες, με χάιδευε και με έπαιρνε ο ύπνος γλυκά-γλυκά. Δεύτερη μάνα την είχα. Τι δεύτερη, κάποιες φορές την ένιωθα πρώτη γιατί η δικιά μου ήταν πολύ άγρια ώρες-ώρες. (Γενικώς ήταν υστερική και απίστευτα ψυχαναγκαστική. Έχω απειληθεί με βαρύ κρυστάλλινο τασάκι, μετά από κάποια μπαγαποντιά που σίγουρα είχα κανει, και ευτυχώς παρενέβη η γιαγιά μου και κυριολεκτικά με έσωσε. Τι να λέμε τώρα -και να 'ταν μόνο αυτό...)

Αλλά η θεία μου δεν ήταν έτσι, δεν ήταν τέτοιος άνθρωπος. Η γλύκα και η τρυφερότητα ξεχείλιζαν από παντού. Δεν ξέρω, ίσως αυτό οφειλόταν και στο γεγονός ότι είχε χάσει ένα αγοράκι λίγο μετά τη γέννα και μάλλον είχε αποκτήσει υπερευαισθησία με τα αγόρια. Τέλος πάντων, είναι στον άνθρωπο. Ήταν γλυκός άνθρωπος - όχι σαν την άλλη, το Γιαγκούλα... Αλλά την έχασα νωρίς, που να πάρει. Και χάθηκε εκείνη η αίσθηση του γλυκού και της καραμέλας, του παιχνιδιού και της ζεστασιάς, που ένιωθα για εκείνο το σπίτι. Το απαλό χνούδι του χαμόγελου σκλήρυνε και πάγωσε στις 9 Μαρτίου του 1979. Ανυπολόγιστο -όπως διαπίστωσα τα κατοπινά χρόνια- σοκ και βαθιά πληγή στην παιδική χαρά μου, που με ακολούθησε σε όλη τη ζωή μου σαν σκιά.

Πίσω στο σπίτι όμως. Η κρεβατοκάμαρα με τη ρομαντική πλαφονιέρα, όπως ακριβώς και το δωμάτιο της Κατερίνας, είχαν από ένα παράθυρο στο δρόμο, στη Σύρου, στο στενό δρομάκι που χώραγε τόσους και τόσους ανθρώπους, τόσες και τόσες μικρές οικογένειες, τόσα και τόσα όνειρα και ανθρώπινες στιγμές. 

Εκείνα τα χρόνια τα αυτοκίνητα ήταν λίγα. Πόσο περισσότερο σε μια γειτονιά σαν τη Νεράιδα, όπου ο κόσμος ήταν σχετικά μεσαίου και χαμηλού βιοτικού επιπέδου, μεροκαματιάρηδες και βιοπαλαιστές. Ο μπάρμπας μου ήταν από τους πολύ λίγους που είχαν αυτοκίνητο από τα μέσα του ’60 σχεδόν. Ένα κρεμ Ώστιν 1100 με αριθμό Λρ 226268, που το πάρκαρε πάντα στη γωνία απέναντι από το σπίτι.
Ήταν η θέση του και δεν υπήρχε
περίπτωση να το παρκάρει αλλού ή να παρκάρει εκεί κάποιος άλλος το αυτοκίνητό του αφού η θέση ήταν κατοχυρωμένη, δική του. Ο καθένας είχε τη θέση του. Άντε να υπήρχαν άλλα δυο αυτοκίνητα στη γειτονιά κι έτσι δεν υπήρχε πρόβλημα παρκαρίσματος. Και ήταν τόσο ξεχωριστός ο ήχος του κάθε αυτοκινήτου που δεν ξεχώριζες αν ήταν το αυτοκίνητο που άκουγες ή η φωνή του κατόχου του. Τόσο πολύ ταυτιζόταν ο ιδιοκτήτης μαζί του.

Και τι δεν είχε αυτό το αυτοκίνητο στο πορτ-μπαγκάζ του. Σύνεργα για το κυνήγι, σύνεργα ψαρικής, το μικρό τρίποδο ξύλινο καρεκλάκι του μπάρμπα
μου με το δερμάτινο κάθισμα, τα καλάμια που έστηνε στην άκρη στην παραλία, με τα κουδουνάκια, για να τον ειδοποιούν ότι πιάστηκε ψάρι, το μεγάλο κόκκινο φακό για το δόλωμα, σακούλες, σακουλίτσες και ό,τι φανταζόταν το μυαλό ενός μικρού παιδιού. Ένας θησαυρός ανεξερεύνητος, που μύριζε τόσο ξεχωριστά, κάτι μεταξύ θάλασσας και δέρματος. Μπορούσες να μπεις μέσα και να μείνεις εκεί. Μες στην αρμύρα που αγκάλιαζε τα πάντα. Νόμιζες ότι ήσουνα μέσα σε βάρκα και ότι αν άπλωνες το χέρι σου θα βρεχόταν. 

Άλλες στιγμές, άλλες εποχές, άλλες εικόνες στη φαντασία ενός παιδιού. Τότε που όλα έμοιαζαν να έχουν το χρώμα της πλαφονιέρας της κρεβατοκάμαρας. Τότε που οι ήχοι από τις φωνές των μεγάλων φτιάχνανε ένα πέπλο προστασίας γύρω μας. Άλλες εποχές, ανυποψίαστες. Έκλεινες τα μάτια κι εμπιστευόσουν εκείνον που σου άπλωνε το χέρι. Γιατί, όπου κι αν σε πήγαινε, ήθελες να πιστεύεις πως θα ήταν όμορφα και μαγικά. 

Τουλάχιστον τόσο μαγικά όσο κι εκείνη η Πρωτοχρονιά του ’70 ή ’71 στο σπίτι μας, όταν ο θείος ο Νίκος μου είχε φέρει ένα σκασμό δώρα, με πιο εντυπωσιακό ένα άσπρο κοκάλινο κουρδιστό σκυλάκι που καθόταν στα πίσω του πόδια και χτύπαγε με τα δυο μπροστινά ένα ταμπούρλο δεμένο οριζόντια στην κοιλιά του. Είχε και μια κόκκινη κορδέλα στο λαιμό και ήταν πολύ αστείο. Το κούρδιζα συνέχεια για να το βλέπω να παίζει. 

Θυμάμαι και το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που βλέπαμε στο σπίτι τους. Τη χρονιά του «Αν ήμουν πλούσιος» αλλά και αργότερα, τον Τώνη Βαβάτσικο, για τον οποίο ο μπάρμπας μου στοιχημάτιζε ότι θα κέρδιζε –όπως κι έγινε τελικά. Αυτός λοιπόν ο τραγουδιστής ήταν ένας μεγάλος κύριος που μόνο με τραγουδιστή της εποχής δεν έμοιαζε. Ο θείος ο Νίκος έλεγε ότι ήταν μεγάλος και σοβαρός
καλλιτέχνης της εποχής του και για να αποφασίσει να
κατεβεί αυτός στο φεστιβάλ πάει να πει ότι θα κέρδιζε σίγουρα. Ήταν Βολιώτης ο Βαβάτσικος και ο θείος μου -βέρος Λαρισαίος- τον ήξερε καλά από χρόνια. Τι σιγουριά κι αυτή! Μου φαινόταν τελείως αλλόκοτο να κερδίσει εκείνος ο κυριούλης. Κι όμως, το θαύμα έγινε και κέρδισε. Και ποιος να μαζέψει το μπάρμπα μου μετά. Σας τα ’λεγα, δεν σας τα ’λεγα; Και τα τοιαύτα. Πάντως είχε δίκιο. Το τραγούδι ήταν πραγματικά ωραίο. Ήταν τουλάχιστον δυο κλάσεις πάνω από τα υπόλοιπα. Αφού κι εμείς, που ήμασταν παιδιά και ήταν αναμενόμενο να υποστηρίζουμε Δάκηδες, Μάκηδες, Σάκηδες, κλπ., κλπ., αντιληφθήκαμε αμέσως ότι το εν λόγω άσμα -αν και με έναν τίτλο σιδηρόδρομο: «Ποιος να ξέρει στο βλέμμα του πίσω τι κρύβει ο Θεός για μας»- ήταν εκτός συναγωνισμού. Βγήκε ο Βαβάτσικος να τραγουδήσει και από την ασπρόμαυρη οθόνη της τηλεόρασης νιώσαμε τον ηλεκτρισμό που πρέπει να διαπερνούσε εκείνα τα λεπτά όλον τον κόσμο που παρακολουθούσε ζωντανά μέσα στην αίθουσα.

Πολλά κυριακάτικα μεσημέρια τα περνάγαμε μαζί οι δυο οικογένειες. Είτε στο σπίτι τους είτε στο δικό μας. Μαζευόμαστε από νωρίς, πριν το φαγητό, οι αδελφές τα λέγανε, εμείς τα ξαδέλφια παίζαμε και οι πατεράδες έρχονταν συνήθως λίγο αργότερα. Αφού τρώγαμε, ακολουθούσε σχεδόν πάντα η πρόταση του θείου του Νίκου για «ραβανί από τον Κωνσταντινίδη». Γινότανε πανικός. Ξεσηκωνόμασταν όλοι σαν τρελοί και θέλαμε να τον συνοδέψουμε μέχρι την Βασιλέως Κωνσταντίνου, στο μαγαζί. Να δούμε τις τεράστις γυάλινες βιτρίνεςμε
εκείνα τα θεσπέσια γλυκά που σου έγνεφαν από μέσα κι εσύ δεν ήξερες ποιο απ’ όλα να διαλέξεις. Επειδή όμως αυτό το έργο είχε παιχτεί αμέτρητες Κυριακές, ήξερες ότι είσαι εκεί για το ραβανί και μόνο για το ραβανί. Γιατί αυτό ήταν το καλύτερό του. εκεί έβαζαν όλη τους τη μαεστρία και την τέχνη και συνδύαζαν ένα σωρό γλυκά σε εκείνο το κεσεδάκι. Γιατί είχε παντεσπάνι με πολύ σιρόπι, καρύδι και κρέμα σαντιγί, που η αφιλότιμη ήταν αφρός. Από πάνω είχε πάλι καρύδι τριμμένο. Όλο αυτό το παρασκεύασμα βρισκόταν μέσα σε ένα αλουμινένιο μακρόστενο κεσεδάκι, που όταν το έπαιρνες στα χέρια σου έτρεμες από τη λιγούρα. Επιστροφή στο σπίτι, άνοιγμα του κουτιού επάνω στο τραπέζι και μοίρασμα των γλυκών, που δεν ήθελαν πιατάκια παρά μόνο κουταλάκια. Στο σπίτι της θείας μου τρώγαμε συνήθως με κάτι στρόγγυλα κουταλάκια -πολύ παιχνιδιάρικα- που τα μοίραζε η Shell όταν έβαζες βενζίνη στο αυτοκίνητο. Ο θείος μου έβαζε πάντα Shell ενώ ο πατέρας μου Mobil. Και βούταγες μέχρι τον πάτο στο παντεσπάνι για να μη χάσεις ούτε σταγόνα από το υπέροχο σιρόπι του. Καμιά φορά οι μεγάλοι δεν έτρωγαν όλο το γλυκό τους – είτε γιατί φούσκωναν είτε για να το φάμε εμείς –κι έτσι με θυμάμαι να έχω φάει ουκ ολίγα μισά ραβανί εκτός από το δικό μου, που είχα ήδη καταβροχθίσει σα μανιακός.
 
Τα καλοκαίρια με την αφόρητη ζέστη του κάμπου πολλές φορές ξεκινούσαμε με τη μάνα μου και την αδελφή μου να πάμε στη θεία μου. Ήταν απογευματάκι και ο ήλιος είχε ακόμη αρκετό δρόμο μέχρι να δύσει. Καθόμασταν όσο καθόμασταν -συνήθως μέχρι που βράδιαζε αρκετά- και κάποια στιγμή φεύγαμε για να επιστρέψουμε στο σπίτι μας. Ένα από τα «παιχνίδια» που παίζαμε με την αδελφή
μου εκείνα τα βράδια ήταν να κλείνει ο ένας τα μάτια του σε
όλη τη διαδρομή, ή σε ένα μέρος της και στο υπόλοιπο ο άλλος, και ο άλλος να τον οδηγεί στα τυφλά. Ήταν αρκετά άβολη η κατάσταση γιατί ετίθετο θέμα εμπιστοσύνης στον οδηγό σου. Βρε, ας ήταν αδελφός σου, είχε μια άγρια ανατριχίλα η τυφλή νυχτερινή διαδρομή μέσα από τα στενάκια της Λάρισας. Κάπου είκοσι λεπτά, αν θυμάμαι καλά, χρειαζόμασταν από το σπίτι της Σύρου 3 μέχρι την Βασιλίσσης Σοφίας 99. Δεν ήταν και λίγο. Θυμάμαι πως όταν έκλεινα εγώ τα μάτια, έκλεβα μισανοίγοντάς τα κάποιες στιγμές. Και όταν πια ένιωθα πως φτάνω στα όρια των αντοχών μου, ίδρωνα, φούσκωνα-ξεφούσκωνα, αλλά δεν ήθελα να πέσει κι ο εγωισμός μου. Συνήθως τα παράταγα πολύ πριν φτάσουμε στο σπίτι και το παιχνίδι μετατρεπόταν σε έναν ανελέητο καβγά με την αδελφή μου, αφού έπρεπε να βγω κι από πάνω. 

Γράφω και μετά διαβάζω αυτά που γράφω, συνειδητοποιώντας πόσα περισσότερα πράγματα αναφέρω για το θείο μου και πόσα λιγότερα για τη θεία μου. Έτσι είναι όμως. Έτσι έπρεπε να είναι. Οι δυο τους ήταν, σε κάποιο βαθμό, πρότυπα και υποκατάστατα γονέων για μένα -βλέπεις είχα πολύ δύσκολους και ιδιόρρυθμους γονείς και σε εκείνο το σπίτι της Σύρου 3 η προσωπικότητα και ο ψυχισμός μου έβρισκαν απάγκιο και σιγουριά. Άφεση, ξεκούραση και κατανόηση, σιωπηλή αποδοχή. Δίπλα στο θείο το Νίκο, πρότυπο δασκάλου στα μάτια μου όσον αφορά στην «τρέχουσα» πλευρά της ζωής, ανακάλυψα χίλια-δυο μυστικά, και γνωρίστηκα με το ψάρεμα, το κυνήγι, τη σχέση με τα ζώα, τη μουσική (το μικρό ακορντεόν και το φεστιβάλ), τις επιδιορθώσεις και τις κατασκευές -ακόμη και με τη μαγειρική. Αυτά δηλαδή που δέιχνει και μαθαίνει ένας πατέρας στο γιο του, αφού θεωρώ πως ο δικός μου πατέρας ήταν πολύ απασχολημένος με τον εαυτό του και δεν ασχολήθηκε με τα παιδιά του. Για τη θεία μου, η οποία ουσιαστικά αποτέλεσε την έμπνευση αυτού του κειμένου -γιατί εκείνη βρίσκεται πίσω από κάθε λέξη εδώ μέσα-, δεν λέω τόσα πολλά. Μα, όλα εκείνα που έπαιρνα από εκείνη, που αντάλλασσα μαζί της, ήταν τα αόρατα. Εκείνα που αιωρούνται στον αέρα και ταξιδεύουν από καρδιά σε καρδιά, από ψυχή σε ψυχή. Η θηλυκή πλευρά της ζωής. Ε, αυτά δεν γράφονται. Αυτά βιώνονται. Ένα παντοτινό κελάηδισμα μέσα στα αφτιά μου, στην καρδιά μου και στη ζωή μου. Ένα χαμόγελο που χαράχτηκε στα χείλη μου σαν καθρέφτης. Δεν ξανάπα τη λέξη «θεία» στη ζωή μου από τότε. Και, όταν αναγκαστικά την είπα σε κάποια άλλα πρόσωπα, ποτέ δεν ένιωσα εκείνη την οικειότητα και τη ζεστασιά που ένιωθα κοντά της. Η λέξη ηχούσε ξένη και παράταιρη. Έπεφτε στο κενό. Γιατί εκείνη την αγαπούσα και ένιωθα τόσο έντονα και τη δική της την αγάπη να φτάνει σε μένα.

 
Ξέρω πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες που είχε, όπως όλοι οι άνθρωποι άλλωστε -τις αδυναμίες της. Οι συγκεκριμένες αδυναμίες όμως, όπως λέει και ο Διονύσης Σαββόπουλος, είναι που κάνουν έναν άνθρωπο ενδιαφέροντα. Τι να τις κάνεις τις επίπεδες ή τις ψυχωτικές προσωπικότητες; Δεν είναι ότι δεν έχουν ενδιαφέρον. Έχουν, αλλα μάλλον επιστημονικό, όχι ανθρώπινο. Γιατί μπορεί να φτάσουν να γίνουν μέχρι και επικίνδυνες για ένα μικρό παιδί. 

Ήταν πρότυπο μάνας για μένα. Ένιωθα αποκούμπι και πλήρη αποδοχή κοντά της. Και μου έλειψε τα κατοπινά χρόνια. Πάντα τη σκεφτόμουνα. Και τώρα που τα γράφω αυτά, πάλι βουρκώνω.


*Το κείμενο είναι αφιερωμένο στην ξαδέλφη μου αλλά απευθύνεται στα πολλά παιδιά που έκανε. Έτσι θα έχουν ακόμη μια πηγή πληροφοριών για το περιβάλλον της παιδικής ζωής της μητέρας τους αλλά και για τη γιαγιά και τον παππού τους. Τότε που οι αυλές των σπιτιών ήταν ζωντανές, τα λουλούδια μύριζαν έντονα, και οι άνθρωποι, όταν σουρούπωνε, έβγαιναν και κάθονταν στο σκαλί της αυλόπορτας μαζί με τους γείτονες για να υποδεχθούνε τη νύχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: